ponedjeljak, 26. ožujka 2012.

JABUKA i ljekovita svojstva jabuke

Što je to jabuka ?

Jabuka je vrsta ljekovitoga voća koje dobro djeluje na svaki ljudski organizam jer se sastoji od mnogo mnogo vrijednih hranjivih tvari koji su potrebni svakom čovjeku za normalno funkcioniranje organizma .

Postoje razne vrste jabuka,naprimjer : neke jabuke kada sazriju na stablu i dobiju svoj okrugli oblik budu crvene boje,žute boje ili naprimjer zelene boje ali jedno im je svima zajedničko sve vrste jabuka sadrže u sebi mnogo,mnogo HRANJIVIH TVARI poput :




- Pektin i druge balansne tvari koje jabuci daju čvrstoću
- Masne kiseline koje se nalaze u jabučnoj ljusci čuvaju mesnatu unutrašnjost jabuke

- Bjelančevine,ugljikohidrati,minerali i voda su hranjive tvari koje se nalaze u unutrašnjosti
  jabuke tj.u mesu.

- Vitamin C i bioflavonoidi najvećim dijelom se nalaze u mesnatom dijelu jabuke a uloga im je da
   štite jezgru jabuke u čijoj unutrašnjosti se nalazi sjeme jabuke.

Jeste li znali : da jabuka prilikom truljenja u unutrašnjosti mesa stvara ljekovitu kiselinu koja služi da bi zaštitila sjeme jabuke unutar jezgre jabuke od procesa truljenja zato se mnoge životinje upravo zbog toga kada su bolesne ili inficirane nečim upravo hrane trulim voćem a najviše trulim jabukam ispod stabla jabuke u prirodi kako bi se izliječile i dezenficirale svoje tijelo jer ta kiselina koja nastaje u procesu truljenja jabuke ima antibakterisko i antiupalno djelovanje na zaraženi organizam .

Jabuke spadaju u najraširenije voće kojim se ljudi koriste jer ima vrlo zdrave plodove,različitih sorti jabuka i mogu se nabaviti tijekom cijele godine u različitim dijelovima svijeta.

JABUKA je jako raširena i pristupačna sorta voća u ljudskoj povijesti a nadam se da će tako i u budućnosti ostati upravo zbog činjenice da JE LJEKOVITO VOĆE I DA SADRŽI MNOGE VAŽNE PO ŽIVOT HRANJIVE TVARI ZA ČOVJEKA u sebi .

Zrele jabuke nisu samo zdrave i ljekovite za čovjeka nego su i slatke i sočne , stoga nečudi da jabuke ljudi često nazivaju i " BIO BOMBE " .

Majki prirodi su uvijek važne samo JEZGRE,SJEMENKE ili KLICE jer one osiguravaju preživljavanje određene vrste zato obilje hranjivih tvari u jabuci isključivo služi jednoj svrsi- hranjenju i čuvanju jabučnih sjemenki u situaciji kada plod jabuke padne na zemlju i leži na travi,svremenom meso počinje truniti i stvara se ljekovita kiselina koja štiti sjemenke u jezgri i omogućuje preživljavanje vrste tj.iznicanje novog stabla.

Dakle ta jabučna kiselina koja nastaje u procesu truljenja štiti vrstu od uzročnika bolesti i drugih neprijatelja , a pored te ombrambene kiseline nalazi se i velika zaliha svih važnih hranjivih tvari koji nastaju procesom truljenja u unutrašnjosti jabuke tj. mesa i služi kao hranjiva snaga za početak stvaranja novoga života ili iznicanje novoga mladoga stabla jabuke iz sjemene jabuke unutar jezgre jabuke iz tla ili zemlje na koje je pao zreli plod jabuke i procesom truljenja potpuno strunio .

Ta ljekovita kiselina koja se nalazi u trulim jabukama zove se - OCTENA KISELINA .

U trulim plodovima jabuke octena kiselina uništava : bakterije,viruse,gljivice,parazite i druge mikro organizme, jendom riječju sve uzročnike bolesti i tako octena kiselina kao ljekovita kiselina za čovjeka štiti nasljedne gene jabuke .Octena kiselina čini mesnato uplođe kiselim i nejestivim i na taj način odbija kukce od prezreloga voća.Octena kiselina uništava sve vrste bakterija i zato ona i u ljudskom organizmu tj. ljudskom želudcu i crijevima uništava bakterije koje su opasni uzročnici raznih bolesti ljudskoga tijela tj.organizma.Octena kiselina djeluje i dezenficirajuće i u bubrezima, mokraćovodu,mjehuru izbacujući iz njih opasne i otrovne tvari-radikale.

Osim octene kiseline poznata je i limunska kiselina u južnom voću naprimjer u LIMUNU koji je bogat vitaminom C koji je također ljekovit i važan vitamin za čišćenje i održavanje tijela vitkim .

I jedna i druga kiselina su BLAGE ORGANSKE KISELINE ( prirodne ) i zato ih ljudske i životinjske želudčane sluznice jako DOBRO PODNOSE .

Životinje koje jedu trulo otpalo voće instiktivno koriste dezinficirajuće ili antiupalno djelovanje octene kiseline koju ono sadrži .Ta blaga organska kiselina koja ne šteti želudcu organizma izbacuje otrove iz tijela i oslobađa svaki taj organizam od uzročnika bolesti .

Životinje nisu glupe one su također živa bića stvorena od Boga kao i mi ljudi i imaju svoj NIVO SVIJESTI ili STUPANJ BOŽANSKE INTELIGENCIJE koji im dakle instiktivno kao kod nas ljudi, naše unutarnje JA,govori da kada su zaražene ili otrovane nečim TRAŽE TRULO VOĆE, životinje čekaju dakle dugo dok od alkohola ,VRENJEM ne nastane OCTENA KISELINA e onda tek tada jedu kisele i trule plodove jabuke da bi se očistile od bakterija i drugih uzročnika bolesti ili bilo kakvoga poremećaja svoga metabolizma ili izmjene tvari u organizmu ili uspostavljanju prirodne ravnoteže u organizmu,octena kiselina u svakom slučaju pomaže organizmu da što prije dođe opet u normalno zdravo stanje .

Octena kiselina pomaže i kod uspostavljanja ravnoteže metabolizma masti u tijelu a počinje djelovati u želučano-crijevnom sustavu organizma pri probavi.

Sigurno ste čuli za JABUČNI OCAT !

JABUČNI OCAT - pomaže tijelu pri razgradnji masti u želudcu i crijevima a smanjuje i veliku želju za rizičnom hranom koja deblja i zbog koje ljudi teško mršave ili skidaju kilograme poput naprimjer : puno slatke,masne i slane hrane .

Octena kiselina u jabučnom octu pojačava disanje svih stanica organizma i potiče metabolizam i tako i na prvi i na drugi način utječe na to da zalihe energije u tijelu obilno sagorijevaju masnoću u tijelu i čovjek mrša dobijajući vitkiji i lakši oblik tijela .

Za sve koji imaju problem poput ....
  1. KAKO SMRŠAVITI ?
  2. KAKO BITI VITOGA TIJELA ?
  3. KAKO SMANJITI SVOJE KILOGRAME NA VAGI ?
  4. KAKO BITI ŠLANG ?
  5. KAKO SMANJITI MASNOĆU U SVOME TIJELU ?
  6. KAKO OSTATI ZDRAV,VITAK I PUN KONDICIJE ?
  7. KAKO IMATI ZDRAVU PROBAVU I URAVNOTEŽEN METABOLIZAM ?

....svakako preporučam da jedu redovno svaki dan puno,puno jabuka i da u svojoj ishrani koriste JABUČNI OCAT svaki dan po malo, kojeg možete kupiti bilo gdje u supermarketima ili apotekama,neki čak prodaju pravi domaći Jabučni ocat i takav je dobar....jedino što nije dobro ako imate problema sa kilogramima, problema sa masnoćom u krvi ili sa poremećajem organizma poput neke upale ili infekcije jeste to da NIKAKO NE KORISTITE jabučni ocat a niti imate naviku da redovno jedete JABUKE, to nije dobro i savjetujem Vam da takvu svoju lošu životnu naviku što prije promjenite i počmete redovno radi sebe i svoga zdravlja svaki dan jesti po barem 1 jabuku i uz neko glavno jelo nap: grah za ručak napravite si bilokakvu zelenu salatu začinjenu sa JABUČNIM OCTOM i ako je ikako moguće dodaj te još malo maslinovoga ulja...i bit ćete zdraviji,vitkiji,lakši na vagi....

Shvatite da hranjive tvari koje unosimo i one koje naš organizam sam stvara čini nas onim što jesmo stoga jedemo li nezdravo bit ćemo bolesni a jedemo li zdravo bit ćemo zdravi .

Ono što jedemo i unosimo u svoj organizam to i jesmo,tijelo nam tako i vraća .

Čovjek kada jede netreba samo da jede da bi zadovoljio svoj prirodni nagon GLADI da se zasiti nije bitno sčime,to je loša životna navika, nego više treba da vodi računa o tome što njegovom organizmu nedostaje i treba i što je to što djeluje zdravo na njegov organizam i njegov razvoj,koja količina jer i ono što je zdravo nije zdravo ako se uzima previše,stoga uvijek i u svemu treba biti umjeren.To je dobra navika za svakoga BITI UMJEREN U JELU,PIĆU I OPĆENITO SVEMU U ŽIVOTU.

ZAKLJUČAK

Jabuka je voće koje je poznato po svojoj ukusnoj i osvježavajućoj aromi. Osim što je ukusna, jabuka ima i brojna ljekovita svojstva. Evo nekoliko od njih:

Bogata antioksidansima - Jabuke su bogate antioksidansima, poput flavonoida i polifenola, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje stanica i tkiva.

Pomaže u reguliranju razine šećera u krvi - Jabuke su bogate vlaknima, poput pektina, koji usporavaju probavu šećera i sprječavaju nagli porast razine šećera u krvi.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti - Jabuke sadrže antioksidanse i vlakna koja smanjuju rizik od srčanih bolesti. Također, konzumacija jabuka može smanjiti razinu lošeg kolesterola u krvi.

Pomaže u održavanju zdravlja mozga - Jabuke sadrže antioksidanse koji štite mozak od oksidativnog stresa. Također, flavonoidi u jabukama mogu poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Pomaže u poboljšanju probave - Jabuke su bogate vlaknima, poput pektina, koji potiču probavu i sprječavaju zatvor.

Pomaže u održavanju zdrave kože - Jabuke sadrže vitamine i minerale koji pomažu u održavanju zdrave kože. Također, antioksidansi u jabukama mogu zaštititi kožu od oksidativnog stresa.

Pomaže u smanjenju rizika od raka - Jabuke su bogate antioksidansima koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje stanica i tkiva i povećavaju rizik od raka.

Ukratko, jabuka je izuzetno zdravo voće koje ima brojna ljekovita svojstva. Preporuča se uključiti jabuke u svakodnevnu prehranu radi poboljšanja zdravlja.


84 tagova za JABUKU i Ljekovita svojstva jabuke

  1. Jabuke
  2. Antioksidansi
  3. Pektin
  4. Vlakna
  5. Regulacija šećera u krvi
  6. Srčane bolesti
  7. Kolesterol
  8. Zdravlje mozga
  9. Kognitivne funkcije
  10. Alzheimerova bolest
  11. Probava
  12. Zatvor
  13. Zdrava koža
  14. Vitamini
  15. Minerali
  16. Oksidativni stres
  17. Slobodni radikali
  18. Rak
  19. Zdrava prehrana
  20. Voće
  21. Jabučni ocat
  22. Jabučni sok
  23. Jabučna pulpa
  24. Čaj od jabuka
  25. Jabučni pektin
  26. Jabučna dijeta
  27. Hranjive tvari
  28. Nutrijenti
  29. Fitokemikalije
  30. Polifenoli
  31. Flavonoidi
  32. Kvercetin
  33. Antocijani
  34. Karotenoidi
  35. Kalcij
  36. Magnezij
  37. Kalij
  38. Fosfor
  39. Željezo
  40. Cink
  41. Mangan
  42. Bakar
  43. Folna kiselina
  44. Vitamin C
  45. Vitamin K
  46. Vitamin A
  47. Vitamin E
  48. B vitamini
  49. Omega-3 masne kiseline
  50. Antiupalni učinci
  51. Imunološki sustav
  52. Smanjenje stresa
  53. Antioksidativni enzimi
  54. Zaštita od karcinogena
  55. Stanična reparacija
  56. Regeneracija tkiva
  57. Snaga kostiju
  58. Zaštita kardiovaskularnog sustava
  59. Smanjenje upale
  60. Anti-aging učinci
  61. Digestivni sustav
  62. Zdrava crijevna mikroflora
  63. Detoksikacija
  64. Zaštita od infekcija
  65. Smanjenje boli
  66. Sprječavanje oštećenja jetre
  67. Poboljšanje krvotoka
  68. Zdrava tjelesna težina
  69. Zaštita od sunca
  70. Poboljšanje kvalitete sna
  71. Zaštita zuba
  72. Smanjenje krvnog tlaka
  73. Smanjenje rizika od moždanog udara
  74. Smanjenje rizika od dijabetesa
  75. Smanjenje rizika od astme
  76. Smanjenje rizika od osteoporoze
  77. Poboljšanje raspoloženja
  78. Borba protiv depresije
  79. Antioksidativni učinci na kožu
  80. Protuupalni učinci na kožu
  81. Poboljšanje teksture kože
  82. Poboljšanje sjaja kože
  83. Ljekoviti učinci na kosu
  84. Protuupalni učinci na vlasište